Monday, March 1, 2010

„MASURPRIIS“



„MASURPRIIS“
Avamine 3.märts 2010 kell 18.02
AVAMISE PILDID LEIAD SIIT:

Projekt on enda kanda võtnud kunstniku ja masuisti ehk masu all kannataja vahelise dialoogi – asume dialoogi iseendaga. Meie väike seltskond kunstnikke soovib sõna sekka öelda teemal, mille puhul sõnad hakkavad otsa saama. Protsess on nüüd tähtsam kui tulemus ja naer olulisem kui sõnad! Meie eelistame pigem huvitavat ebastabiilsust ning soovi näidata, et hoolimata majanduskriisist ja isiklikest muredest ei ole me minetanud tahtmist jätkuvalt nalja teha. Naerunärvipesa sihtimine on ilmselt parim ravi mõru meele vastu. Inimestel on kombeks vaadata igaüks oma mätta otsast, meie vaatame Hellemanni tornist ja leiame, et häda pole kõige suurem. Ei oska meie öelda, milline on kõige efektiivsem viis masu vältimiseks, et oma nahka päästa aga me toome oma positiivsed masu-tajud vaataja ette.
Masu võib vaadelda kui külluseihaluse ja tarbimisjanu epideemilist äärmust. Pandora laeka ahvatleva kaane alt hiljuti välja ilmunud masule on järgnenud ahnus, hirm, paanika ja seagripp. On aeg lasta laeka põhjast välja killuke lootust. Mõtleme nende inimlike väärtuste üle, mis prioriteetide skaalalt vahepeal väga kaugele ära kadusid ning millest tekkinud tühimikku ahnelt kõikvõimalike aseainetega täita püüdsime. Ja mida üks kunstnik siis muud teha saab, kui leida väljund ja teha see nähtavaks.
Kunstnikena otsime me vahendeid ja võimalusi eneseteostuseks ning püüame kasutada selleks originaalseid meetodeid. Meile meeldivad kõikvõimalikud uuendused ning kui me suudame oma otsingutel lõpuni vastu pidada, siis äkki me võime saada lugupidamise ja austuse osaliseks. Samas võib nende elluviimine olla raskendatud, kuna segavaks faktoriks on üleliigse raha puudumine. See ongi meie ühisnäituse eesmärk – masust rõhutud kunstniku ülelend. Ükski langus ei kesta igavesti, tõus on seega vältimatu. Me loodame, et antud näitus annab jõudu ja tahtmist see hetk ära oodata. Kunstnike töödes on kokku põimunud masust tekkinud/moondunud aksessuaar, kaasaja katk ja positiivne iroonia. Näituse pealkiri MASURPRIIS tähendab üllatavat asjade käiku masu ajal ning selle sõnamängu leidsime me Eesti Ekspressi väikesest eesti masusõnastikust. Näitusel osalevad 10 nooremapoolse generatsiooni kunstnikku, kellest enamus osales 2003 a. ka meie esimeses näituseprojektis „Nihe“, mille eksponeerimispaigaks oli Kuressaare Piiskopilinnus
„… reaalsus muutub ja selle väljendamiseks peavad muutuma ka esitlemise viisid“ (Bertolt Brecht)
Näitusel osalevad kunstnikud:

Eneli Valge
Eve-Lii Sandre
Kadri Hallik
Kessu
Kadri Kruus-Laurimaa
Ingrem Floren
Agnetha Kuruson
Riina Õun
Anastassia Matvejeva
Luise Laura Vatsel
Helen Pau
Antti Mäss

Näitus on avatud 3.märts - 19.märts 2010
Galerii on avatud K, N, R 15.00 - 19.00.

2 comments:

  1. hei,
    pane palun kunstnike nimekirja ka Helen Pau ja Antti Mäss.

    ReplyDelete
  2. Hei! Aitäh Riina nüüd on nad kirjas. Näitust saab veel näha R ja järgmine nädal K, N, R 15.00 - 19.00.
    Ja sinu filmi saime ka ilusti ülesse!

    ReplyDelete