Wednesday, November 4, 2009

Ühisnäitus „Saelooming“



„Saeloomig“ tutvustab Hiiumaa vigursaagijate Ivo Männi, Rita Altmetsa ja Natalia Kuhi mootorsaetud puitskulptuure. Igal meistril on oma stiil ja sõnum, mis areneb ajas. Väljapanek koosneb töödest, mida on vahendanud loodus ja põlismetsa rüpes kasvanud ürgpuud, mis toovad nähtavaks ja vaadeldavaks avarusest ilmunud ideed.
Autorid on iga - aastased osalejad Warbola puupäevadel.
Avamisel räägib iga autor oma tööde loomise loo.
Näituse avamine 28.oktoober kell 17.00
Näitus on avatud 28.oktoober - 6.november 2009

Lisaks vaata Natalia Kuhi kodulehte:http://cargocollective.com/nata
SIIT LEIAD AVAMISE PILDID:
Vaata ka Eesti Naise artiklit
Hiiumaa aasta koolitaja Ivo Mänd jagab puidumaailma saladusi
ARTIKKEL HIIU LEHES LEIAD SIIT:
FOTOGRAAF HANNU LIIVAARI FOTOD NÄITUSEST:
ARTIKKEL EDUMEELES

Puitskulptuuride tegijad on hingega looduse ja metsa inimesed, kes – sageli oma põhitöö kõrvalt – annavad elu puidule. Puus on vägi.
Ivo Mänd – maiste maailmade meister õpetab noori Suuremõisas Hiiumaa ametikoolis. Ta peab ülimalt oluliseks, et inimene oskaks kõigi materjalidega midagi peale hakata. Kivi ja metall, puit ja muld, vesi ja õhk kuna see hoiab loovuse ja osavuse igal tasandil ärkvel. Tema meisterdatud on Elva maratoniraja ääres tervitavad mammutid ning Hiiumaal on ta tuntud Viskoosa taguse Ninametsa kohaliku loodusraja – maastikumatka täht-taiese – peldiku. See vigurasaetud ehis – kujude ja tuhande vaimuka detailiga putka on kindlalt maailma eksklusiivsem ja kunstipärakulisim kükikuut.
Ivo Mänd on välja õpetanud ka terve koolkonna naisi, kes on uskumatult andekad ja üleinimliku hingejõuga. Ivo kirjeldab Nata ja Rita saagimisi nii:“ Need on jumalikult andekad tüdrukud. See, mida meestele tuleb sihilikult õpetada, on neil loodusest käes ja olemas -naiselik loogika ja osavus on ületamatu!
Natalja Kuhi ehk Tubala – Nata on Kärdla ja Käina vahelise maantee äärde Tubalasse sealse metsa taha mäe otsa, kohas, kuhu viib hobuseraua kujuline tee, meisterdanud Pegasuse. Lihtsalt. Keset tühjust ja (h)iidset maastikku seisab puunotist välja vigursaetud hobune. Olgu või in –the –middle – of - nowhere - olgu hästi tehtud ja korralikult säilitatud – kunst kuulub sel saarel isegi enam jumalale kui rahvale.
Rita Altmets - Loomingul on hing sees, kinnitab koduõuele puu otsa istuma pandud kakk. Mispeale järgmisel päeval saabus rõõmsast äratundmisest puksuv värbkaku paar – ja tegi Rita saetud kaku kukla taha oma pesa. Linnupojad käisid sealt peast õnnelikult puulinnu peas ja tiivul kõõlumas ja kakerdamas – kasvasid inimloodud sugulase seljas üles. Mis on ilmselge kinnitus, et loomingul on hing sees.


Tekst:
Vigursaetud puitskulptuurid, koostaja: Kati Murutar, 2009

No comments:

Post a Comment