Friday, November 20, 2009

„LOLLID VALGED MEHED“



Näitus" LOLLID VALGED MEHED"
Tallinna Kunstigümnaasiumi galerii Mäsu avab teisipäeval 24.novembril kell 17.00 näituse „LOLLID VALGED MEHED“
Avamine perfomance´iga.
Näitusel esinevad Meeland Sepp, Toomas Altnurme ja SORGE (Margus Tiitsmaa).

AVAMISE PILDID VAATA SIIT:

MEELAN SEPP teeb kunsti, mis pole tavapärases mõttes karvavõrdki kontseptuaalne, küll aga autori hoiaku ning karakteri puhas kontsentraat.

Ja vastupidi ka – ilma iseenda niivõrd mastaapse väljenduseta ei saaks selle looja olla nii puhta tüübi esindaja. Tema kunstist on näha, et selle autor on ehe eesti macho. Rahvuslikult meelestatud, rahvusvahelisust pelgav, omajagu ropp ja vägivaldne – kõike seda niivõrd võimendatult, et sellist inimest ei saa tegelikult olemas olla. Ta oleks omamoodi koomiksikangelane ja ürgmehe karikatuur.

25. II anti Rakvere teatris lisaks tavapärastele kolleegipreemiatele ka peakunstniku preemia. Preemiaks on mõnelt kunstnikult tellitud taies. Selle aasta auhinna autor on Meeland Sepp, auhind meenutab kuulsat šveitsi nuga.
Tsiteering ajalehest "Sirp" Sandra Jõgeva artiklist.

TOOMAS ALTNURME on Kunstnike Liidu, Maalikunstnike Liidu ja Skulptorite Ühenduse liige, kes on lõpetanud Tallinna Ülikooli kunstiosakonna, õppinud Tais Rajamangala Ülikoolis ning kaitsnud magistrikraadi hoopiski Lõuna-Koreas Söulis asuvas Hongik Ülikoolis. Altnurme on töötanud erinevas valdkonnas maalist installatsioonini, skulptuurist segatehnika ja digikunstini ning kasutanud seejuures kunstnikunime Pomshiva. Mees on kujundanud enam kui poolsada reivi, enamuse neist Söulis ja San Franciscos. Lisaks on ta osalenud paljudel Rahvusvahelistel Skulptuuri Sümpoosionitel ja tema loomingut leiab avalikus ruumis USA-s, Brasiilias, Tšiilis, Costa Ricas, Guatemaalas, Saksamaal, Prantsusmaal, Inglismaal, Taanis, Rootsis, Venemaal, Tais, Lõuna Koreas ja Taiwanis.
Toomas Altnurme on mitmekülgne kunstnik, kes nimetab ennast pildikeerutajaks ning segab kokku impulsid idamaadest, popkultuurist ja omaenda meeltest. Tulemuseks on igavene mikstuur igavikulistest ja kosmilistest asjadest ning pealispindselt meile näkku säravatest linnatuledest, neoonist ja nailonist. Eha Komissarov on kirjutanud Altnurme kohta järgnevalt : „Ta kujundab värvika maali, kust leiab glamuuri, šokeerivat vaadet ja virtuaalsustunnetust. Altnurme maalimislaadi kirjelduses on igati kohane viidata tema Idamaade elu kogemusele ja kõrgendatud meelelisusele. Tema pilt on salapärane, seksikas, tundeküllane, tontlik, tume, veiderdav ja idamaiselt toretsev.“ Jaan Elken on Altnurme nimetanud lausa Gaugini Eesti uusvariandiks.

SORGE (MARGUS TIITSMAA) on Academia Non Grata endine performaator ja üks juhtfiguure.
Margus Tiitsmaa on üldiselt tuntud Sorge nime all. Tema kunstnikutee on olnud pikk ja värvikas. Nõukaajal õppis ta Tallinna Pedagoogilise Instituudi kunstiosakonnas, töötas Tallinna Kaubamaja akende kujundajana ja tegi Saue tammikus salaja performance’eid. ERKIsse teda ei võetud, kuna Sorge mõttemaailm väljub igas mõttes standarditest ega mahu traditsioonilise kunstihariduse raamesse.
Hiljem läks Sorge tööle Pärnu Sütevaka kooli kunstiosakonda, mille tulemusena tekkis lõppkokkuvõttes Nongrata koolkond ja nn Edela-Eesti anarhism kui kunstistiil. Rahutule hingele oli aga sellest veel vähe. Praegu õpib ta Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuris. Kuigi sama hästi võiks ta oma kogemustega olla seal ka õppejõud. Ilmselt on see ealine eripära ja vajadus turvalisuse järele, et eluaeg alternatiivina elanud mehel tuli tahtmine ametlikus haridussüsteemis oma võimed proovile panna.
Inimese elueesmärk peakski olema arenemine – ja selles suunas liigub ka Tiitsmaa. Kuna ta on kunstnikuna pikka aega väga energiliselt tegutsenud, on tema elu jooksul tekkinud aura äärmiselt kirev ja rikkalik. Sellise pagasiga ei saa teha kannapöördeid. Tiitsmaa liigub samm-sammult. Küsimuseks jääb, kuhu: tal on kalduvus pista punuma mitmes suunas korraga. Meie tavareaalsuses tunduks see võimatu, aga Tiitsmaa maailmas on mõõtmed kuidagi teisiti paigutunud ja seega on tal täiesti võimalik viibida üheaegselt mitmes kohas, seda nii vaimses kui füüsilises mõttes.
"Sirp" 22. juuni 2007, Siram

Näitus jääb avatuks kuni 4.detsembrini 2009.

No comments:

Post a Comment